speekseltest

Politie zet vanaf 1 juli speekseltest in bij verkeerscontrole

Gepubliceerd op 26-05-2017 om 11:04

Vanaf 1 juli kan de politie naast de alcoholtest nu ook de speekseltest inzetten bij een verkeerscontrole. Hiermee kan drugsgebruik worden aangetoond. Momenteel kan de politie alleen drugsgebruik aantonen aan de hand van een bloedtest. De speekseltest kan cocaïne, opiaten, marihuana en methamfetamines herkennen.

Als de politie het vermoeden heeft dat een bestuurder onder invloed is van drugs, wordt er met een wattenstaafje speeksel uit de mondholte geschraapt, schrijft Elsevier. Een speciaal toestel geeft na enkele minuten aan of de bestuurder heeft gebruikt, en zo ja, welke drugs.

Wel zijn er twijfels over de effectiviteit van de test. Hoewel het misschien dagen geleden is dat een bestuurder drugs heeft gebruikt, kan er nog steeds THC in het speeksel aanwezig zijn, de werkzame stof in cannabis. Daarom is het soms moeilijk vast te stellen of de bestuurder op het testmoment zelf onder invloed is.

Vertraging

Aanvankelijk zou de speekseltest al op 1 juli 2015 worden gebruikt, maar dat was niet haalbaar. De invoering is vervolgens diverse keren uitgesteld. De vertraging had te maken met de complexe aanbesteding.

In België wordt de test al enkele jaren met succes gebruikt bij de verkeerscontroles. In vijf jaar tijd zijn daar twee keer zoveel automobilisten aangehouden die onder invloed waren van drugs.

Lees ook: 

Onderwerpen: , ,

Auteur: Nadine Kieboom

Nadine Kieboom is de vaste journalist van VerkeersPro.nl en schrijft daarnaast voor Zelfrijdendvervoer.nl

3 reacties op “Politie zet vanaf 1 juli speekseltest in bij verkeerscontrole”

koen grizzly|09.06.17|20:37

Die speekseltest is al jaren in gebruik in België, 3 keer onmiddelijk 15 dagen rijbewijs kwijt op 1 jaar tijd, dat ik al 2 dagen niet geblowd had dat was bijzaak, als de kassa maar rinkelt… (1200 euro eerste keer, 2e en derde keer wordt rechtbank in België)

Patrick Ink|19.06.17|16:52

Onbetrouwbaar!
Zelfs als je een broodje met maanzaad hebt gegeten wijst de speekseltest ‘gebruik van opiaten’ aan, laat staan als je aan de medicatie zit waarvan niet vermeld is om niet achter het stuur te zitten.

Ben En Dicky Kemper|25.06.17|14:48

” Voor wij tot een speekseltest mogen overgaan moet er vaststaan dat diegene van wie wij speeksel willen afnemen moet verdacht zijn van een ernstig crimineel delict. Omdat speeksel dna bevat mag dit niet zo maar afgenomen worden en mag men weigeren als er geen sprake is van verdenking van een crimineel delict. “

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.